Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου: Το “δαχτυλίδι της φωτιάς” θα κάνει σήμερα την εμφάνισή του-Πως επηρεάζεται η παραγωγή ενέργειας

απο Cyclades Open

Μοναδικές εικόνες αναμένεται να προσφέρει η δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη με το όνομα «Δακτύλιος της Φωτιάς» που θα σημειωθεί στις 14 Οκτωβρίου όπως αναφέρουν tanea.gr.

Σύμφωνα με το Live Science, ο «Δακτύλιος της Φωτιάς» θα είναι ορατός από οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική.

Όσο θα διαρκεί το φαινόμενο, οι παρατηρητές σε Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική θα μπορούν να δουν μια μερική ηλιακή έκλειψη που θα κρατήσει για τρεις περίπου ώρες, αλλά ο δακτύλιος θα είναι ορατός σε μια στενή διαδρομή και μόνο για πολύ λίγα λεπτά.

Η διαφορά με την ολική έκλειψη ηλίου

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου διαφέρει από την ολική έκλειψη ηλίου, μια από τις οποίες θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024 στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές εμπειρίες», δήλωσε η Τζέιν Όμπελ, εκπαιδευτικός στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστήμης του Νέου Μεξικού.

«Με μια δακτυλιοειδή (σ.σ. έκλειψη), δεν έχουμε σκοτάδι, ψυχρότερες θερμοκρασίες ή το φαινόμενο της ‘μαύρης τρύπας του ήλιου’, αλλά αυτό που έχουμε είναι ένας ‘δακτύλιος φωτιάς’ που είναι αξιοσημείωτος από μόνος του», τόνισε η ίδια.

Σε μια δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη η σελήνη φαίνεται να διασχίζει τον ήλιο ενώ βρίσκεται ελαφρώς πιο μακριά από τη Γη στην ελλειπτική τροχιά της.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έκλειψης το φεγγάρι θα καλύψει έως και το 91% του ήλιου, αλλά ποτέ το σύνολο του – επομένως όλοι θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλιακής έκλειψης σε κάθε στάδιο του συμβάντος, σημειώνει το Live Science.

Το «μονοπάτι» του «Δακτυλίου της Φωτιάς»

Το στενό «μονοπάτι» του «Δακτυλίου της Φωτιάς» ξεκινά από το Όρεγκον και διασχίζει τη βόρεια Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, τη βορειοανατολική Αριζόνα, το νοτιοδυτικό Κολοράντο, το Νέο Μεξικό και το Τέξας, προτού περάσει από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, το Μπελίζ, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Κολομβία και τη Βραζιλία.

Για να δει κανείς τον «Δακτύλιο της Φωτιάς» – για μέγιστο χρονικό διάστημα μεταξύ 4 λεπτών και 29 δευτερολέπτων και 4 λεπτών και 52 δευτερολέπτων στις ΗΠΑ – σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο «μονοπάτι» του, πλάτους 201 έως 220 χιλιομέτρων.

«Έχει σημασία πού βρίσκεστε κατά μήκος της διαδρομής – το να βρίσκεστε κοντά στο κέντρο σας δίνει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι αν βρίσκεστε στην άκρη», δήλωσε η Άντζελα Σπεκ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο και μέλος της Ομάδας Εργασίας της AAS για την Ηλιακή Έκλειψη.

Ο μεγαλύτερος «Δακτύλιος της Φωτιάς» θα είναι ορατός από το νησί Πάδρε στην ακτή του Τέξας. Όσοι στέκονται στα νότια ή βόρεια όρια της διαδρομής θα παρατηρήσουν μια απλή αναλαμπή της δακτυλιοειδούς έκλειψης για ένα δευτερόλεπτο, αν και μόνο από αυτές τις θέσεις θα είναι δυνατόν να δουν τις «χάντρες του Μπέιλι» ή τα τόξα λαμπερού φωτός που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των ολικών και δακτυλιοειδών εκλείψεων.

Πού μπορούμε να δούμε την έκλειψη

Τη δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη μπορείτε να τη δείτε στον παρακάτω λογαριασμό στο YouTube στις 14 Οκτωβρίου 2023

Έκλειψη και…ενέργεια: “Σβήνοντας” 28.300 γιγαβάτ!

Όπως αναφέρουν tanea.gr αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη πρόκληση για τον έλεγχο των έντονων διακυμάνσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται να βρεθούν οι φορείς εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου, του επονομαζόμενου «δαχτυλιδιού της φωτιάς».

Όπως γράφει το Bloomberg, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει για λίγο σήμερα, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 28.300 γιγαβάτ ηλιακής παραγωγής. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα στα εννέα σπίτια στις ΗΠΑ χωρίς φως για μικρό χρονικό διάστημα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι καμία διαχειρίστρια δικτύου δεν αναμένει ελλείψεις ρεύματος και πολλές ενισχύουν την εφεδρική παροχή. Αλλά η έκλειψη θα δώσει πληροφορίες για τους πόρους που θα χρειαστούν ενόψει της ακόμη μεγαλύτερης έκλειψης ηλίου του επόμενου έτους, καθώς όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο δίκτυο.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη του Σαββάτου θα καταστήσει μη διαθέσιμη την περισσότερη, αλλά όχι όλη την ηλιακή παραγωγή, καθώς ο ήλιος δεν θα καλυφθεί πλήρως από το φεγγάρι. Η έκλειψη θα κινηθεί διαγώνια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, από το Όρεγκον στο Τέξας, και θα επηρεάσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά μήκος όλης της διαδρομής. Ο αντίκτυπος θα κλιμακωθεί ανάλογα με τις ζώνες ώρας.

Η έκλειψη, που η αιχμή της θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά, θα μειώσει την ηλιακή παραγωγή κατά 65% έως 90% και σε Νεβάδα, Γιούτα, Αριζόνα, Κολοράντο και Νέο Μεξικό. Αυτό συνεπάγεται έως και 10.900 μεγαβάτ χαμένα σε σχέση με μια ηλιόλουστη μέρα.

Η φθινοπωρινή δακτυλιοειδής έκλειψη είναι μια δοκιμή ενόψει της ολικής έκλειψης που θα κρύψει εντελώς τον ήλιο τον προσεχή Απρίλιο, και πάλι με επίκεντρο στο Τέξας.

Παρόλο που αυτά τα γεγονότα είναι προβλέψιμα, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε Καλιφόρνια και Τέξας πιθανώς θα αντιμετωπίσουν κάποια αστάθεια στις τιμές.

Πηγή: tanea.gr

📸kaly/Pixabay

Δείτε επίσης