Eat4Change: Κανελόνια με σπανάκι και φέτα – Διατροφή «φιλική για τον πλανήτη»

απο Cyclades Open

Food4Thoughers

Υλικά

Για τη γέμιση:
● ¼ φλ. ελαιόλαδο
● 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
● 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
● 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και κομμένο
● αλάτι, πιπέρι
● χυμό από μισό λεμόνι
● 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Για τη μπεσαμέλ:
● 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
● 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
● 600 ml γάλα πλήρες
● 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
● 2 κρόκους αυγών
● αλάτι, πιπέρι

Άλλα υλικά:

  • 200 γρ. κανελόνια
  • ελαιόλαδο για το πυρίμαχο σκεύος/ταψί

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να χάσει τον όγκο του. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για μερικά λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη φέτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Για τη μπεσαμέλ:
Βάζουμε το φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο -λίγο το φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη φέτα στη Μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση:
Λαδώνουμε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά μπεσαμέλ στον πάτο και την απλώνουμε παντού. Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα τοποθετούμε από πάνω, κολλητά το ένα στο άλλο. Περιχύνουμε τα κανελόνια με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.


Στόχος του διεθνούς προγράμματος #Eat4Change είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών προς μια βιώσιμη διατροφή και η προαγωγή υπεύθυνων μεθόδων παραγωγής τροφής. Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες προς το καλύτερο και επιλέγοντας υγιεινές τροφές, που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, βοηθάμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας βιοποικιλότητας, ενώ εξασφαλίζουμε τροφή για περισσότερους ανθρώπους. Η τροφή μας είναι η υπερδύναμή μας αφού, ακολουθώντας μια πιο φυτική διατροφή δεν προστατεύουμε μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη!

Διατροφή «φιλική για τον πλανήτη» σημαίνει:

  • Υγιεινές τροφές που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον
  • Περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες αντί για ζωικές
  • Ποικιλία στις γεύσεις – όχι στην υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα η λύση βρίσκεται σε κάτι πολύ γνώριμο! Η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές επανέρχεται στην επικαιρότητα για να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μόνο μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν να θυμηθούμε να τρεφόμαστε σωστά. Μάλιστα αν υιοθετήσουμε ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει 52 τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, αλλά και περιφερική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και μικρή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις διατροφικές μας απαιτήσεις με ρεαλιστικές ποσότητες τροφίμων και ποικιλία, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%!

Η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει στη βάση της τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινώς και σε επαρκείς ποσότητες, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα όσπρια και ανεβαίνοντας προς την κορυφή τα φαγητά που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες, όπως το κρέας. Μάλιστα η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής σχετίζεται άμεσα και με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τροφής μας όπως μπορείτε να δείτε εδώ

Δείτε επίσης