Νάξος: Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις…μόνο πρωτοσέλιδα! -Ξαπλώστρα να γίνει!

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Κι ενώ η θερινή ραστώνη κορυφώνεται και μετράμε “ρεκόρ αφίξεων”, που πάνε οι Έλληνες, ποιους προορισμούς αγαπούν οι Σουηδοί, οι Αυστραλοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και άλλοι, την ώρα που η λέξη “πληρότητες” (ναι, στον πληθυντικό), “επισκεψιμότητα”, εναλλάσσονται στους τίτλους των σχετικών άρθρων σαν ανυπόμονοι και ζοχαδιασμένοι πολίτες στην ουρά κάποιας δημόσιας υπηρεσίας που παίρνει ο ένας τη θέση του άλλου γιατί ήρθε πρώτος, στη Νάξο παίζουμε το παιχνίδι με τις ξαπλώστρες.

Έπειτα από την πρωτοφανή κινητοποίηση των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές και την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στις διασημότερες απ’ αυτές, κάτοικοι, παραθεριστές, επισκέπτες που έρχονται χρόνια στο νησί με περισσή ωριμότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα κάνουν συνελεύσεις, συναποφασίζουν και δρουν υπέρ του αυτονόητου: της απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου, του συνταγματικού δικαιώματος κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτόν, βροντοφωνάζουν για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον αιγιαλό από την (υπερ)εμπορευματοποίηση και (υπερ)εκμετάλλευση του μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Natura που βρίσκονται οι παραλίες και δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

Ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους: Οι παραλίες είναι χρυσορυχείο και υπάρχει τεράστιο κέρδος από την εκμετάλλευσή τους. Αυτό είναι ο λόγος για την καταπάτηση και την επίπλωσή τους. Το ερώτημα είναι μεχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για το κέρδος και μέχρι πόσο θα ανέχεται η Πολιτεία την καταστροφή του περιβάλλοντος με την καταπάτηση της νομοθεσίας.

Οι πολίτες της Νάξου με επαγγελματισμό που θα ζήλευε ακόμα και η υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κατέθεσε έναν ογκωδέστατο φάκελο την Δευτέρα που μας πέρασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, που έρχεται να συμπληρώσει με τα τεκμήρια και τις υπογραφές των πολιτών την δικογραφία που ήδη έχει σχηματιστεί.

Πέρα από τα ήδη εντυπωσιακά που αναφέρονται και έχει καλύψει εκτενώς ο Τύπος πανελλαδικά και διεθνώς, υπάρχει ακόμα κάτι που πραγματικά είναι εντυπωσιακό: η διαρκής καταπάτηση της νομοθεσίας με κάθε πρόσφορο και δυνατό τρόπο από όσους χτίζουν τα… παλάτια τους στην άμμο ή καλύτερα “με άμμο”.

Η μεγάλη “καινοτομία” στην “υγιή” επιχειρηματικότητα είναι πως το βράδυ κάποιες ξαπλώστρες μαζεύονται και στήνονται τα τραπεζάκια της κάθε επιχείρησης, ώστε οι επισκέπτες μας να απολαύσουν το φαγητό τους κάτω από τον έναστρο ουρανό κι όποιος θέλει ν’ απολαύσει βόλτα στον αιγιαλό καλύτερα να το ξεχάσει.

“Ήρθε ο έλεγχος!”

Δεδομένης της έκτασης που πήρε το θέμα από τις κινήσεις των πολιτών σε Πάρο και Νάξο αρχικά, η οποία εξαπλώθηκε στην επικράτεια, δόθηκε παραγγελία να εξεταστούν τα δημοσιεύματα στον Τύπο από τον Άρειο Πάγο και ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε πως “δεν θα χαριστούμε σε κανέναν”, με αποτέλεσμα να έρθει κλιμάκιο της Κτηματικής για έλεγχο.

Κι όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις η έλευση του ελέγχου που ενημέρωσε πως έρχεται αυτούς έπρεπε να ενημερώσει, διέρρευσε “αριστοτεχνικά” και την Πέμπτη προς ξημερώματα Παρασκευής 4/08, μέχρι και Κυριακή πρωί, ξεκίνησε η μετακόμιση των επίπλων από τις παραλίες.

Χιλιάδες ζευγάρια μάτια απαθανάτισαν φορτηγά με πινακίδες ή χωρίς, τρακτέρ, αγροτικά να φορτώνουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζάκια και άλλα συναφή και το νησί έγινε viral.

Γιατί τα έκρυψαν; Αν ήταν νόμιμα δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα, επομένως;

Και ο έλεγχος ήρθε, μέτρησε το εμβαδόν κάλυψης-γιατί αυτό κάνει η Κτηματική- και απήλθε, ενώ όσο σημείωνε τις παραβάσεις που έβρισκε, πίσω του επανατοποθετούνταν οι ομπρέλες που είχαν κρυφτεί σε κάποιο στενάκι να κάνουν κι αυτές το ρεπό τους. Την ίδια ώρα θεσμικά χείλη, μέσα από τις συνεντεύξεις τους στα Μέσα ενημέρωναν ποιες παραλίες θα ελεγχθούν, έτσι για τη χαρά της πληροφόρησης.

Αφού ξέρουν, γιατί να μην το μοιραστούν;

Ολημερίς τα έκρυβαν, το βράδυ εμφανιζόταν

Την Δευτέρα 07/08 περνώντας μια βόλτα από τον Αγ. Προκόπη, την Αγ. Άννα και την Πλάκα έβλεπες μαζεμένες ξαπλώστρες πάνω σε αμμοθίνες, μέσα σε στενά, να περιμένουν καρτερικά την επανατοποθέτησή τους. Ωστόσο οι βάσεις μεταλλικές και ξύλινες έστεκαν και τις περίμεναν στον αιγιαλό.

Τα βράχια που είχαν ξεριζωθεί απ’ τον βυθό τον Απρίλιο στέκονταν κι αυτά στην άμμο μαρτυρώντας ένα ακόμα έγκλημα που διαπράχθηκε, ώστε ο βυθός να γίνει πιο φιλικός στον επισκέπτη.

Τα κενά που άφησε η μετακόμιση καλύπτονταν σιγά σιγά και στον Αγ. Προκόπη που είχε ήδη ελεγχθεί, ως προς τη νομιμότητα, δεν υπήρχε ούτε διάδρομος ανάμεσα στα ομπρελοκαθίσματα, ούτε καιρός για χάσιμο κέρδους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυπταν μέσα από συνεντεύξεις αρμοδίων, το κλιμάκιο της Κτηματικής θα αποχωρούσε την Τρίτη 08/08.

Η επανατοποθέτηση ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου.

Greeks protest for space on the beach as pricey sunbeds multiply

Αφιέρωμα του Reuters για τα κινήματα των πολιτών σε Πάρο και Νάξο

Κανονικότητα

Έτσι, από την επομένη σχεδόν όλα μπήκαν στη θέση τους και η περιπέτεια θα είχε τελειώσει, αν ξαφνικά -και χωρίς καμία διαρροή πληροφορίας αυτή τη φορά, τουλάχιστον εκτεταμένης- η Αστυνομία δεν πραγματοποιούσε ξαφνικούς ελέγχους. Τρεις επιχειρηματίες που προσήγαγε με τη αυτόφωρη διαδικασία δεν είχαν ΚΑΝ άδεια χρήσης του αιγιαλού. Απλά είχαν ομπρελοκαθίσματα.

Δηλαδή κάποιοι αποφασίζουν πως ο αιγιαλός είναι φυσική συνέχεια του καταστήματός τους και καταπατώντας κάθε νόμο του κράτους, ακόμα και αυτόν του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους, αποφασίζουν πως θα εκμεταλλευτούν την παραλία προς όφελός τους, χωρίς καν να αποδίδουν φόρους, ενοίκιο ή ό,τι άλλο περιλαμβάνει μια σύμβαση.

Γιατί; Γιατί μπορούν και κυρίως γιατί τους επιτρέπεται.

Ρωτήθηκα απο συνάδελφο πανελλαδικής εμβέλειας Μέσου σχετικά με την επανατοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων και πως αντιδρούν οι πολίτες σ’ αυτό. Αν νιώθουν να τους εμπαίζουν.

Οι πολίτες κάνουν αυτό που επιβάλλεται να κάνουν. Φωνάζουν για την νομιμότητα, την ισοπέδωση ενός μοναδικής ομορφιάς προστατευόμενου τοπίου, την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού. Διεκδικούν το αυτονόητο που σ’ αυτή τη χώρα βάλλεται από παντού.

Οι πολίτες δεν έχουν “προηγούμενα” με κανέναν που παρανομεί. Ούτε στοχοποίησαν κανέναν. Ούτε νιώθουν πως τους εμπαίζουν τα σούρτα φέρτα των ομπρελοκαθισμάτων ανάμεσα στους ελέγχους. Ο καταφανέστατος εμπαιγμός των παρανομούντων αφορά την Πολιτεία, τους νόμους και τους μηχανισμούς που αυτή έχει δημιουργήσει για την τήρηση της νομιμότητας. Σ’ αυτούς απευθύνεται, αυτούς ξεγελά, αυτούς κοροϊδεύει κατάμουτρα, όχι τους πολίτες.

Η χλεύη απευθύνεται σε αυτούς που δηλώνουν πως “δεν παίζουν παιχνίδια” και την ίδια ώρα που ελέγχουν είναι σαν να μη συνέβη τίποτα, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Και δεν ιδρώνει γιατί απλούστατα το πρόστιμο θα ξεπεραστεί με κάποιον τρόπο ή θα πληρωθεί, ενώ το κέρδος θα το υπερκαλύψει. Ετσι οι ξαπλώστρες φεύγουν και ξανάρχονται περιμένοντας το επόμενο “Σύρμα, έλεγχος!” και ξανά απο την αρχή.

Γκαζέμπο να πάρεις.

Η αυθαιρεσία όμως δεν υπάρχει μόνο ως προς την κάλυψη ή την άδεια χρήσης του αιγιαλού, αλλά και ως προς το είδος των επίπλων που χρησιμοποιούνται. Το θέμα ανέδειξε το “Χρήμα και Τουρισμός” πριν από λίγες μέρες και είναι απορίας άξιον γιατί δημιουργήθηκε αρχικά, αφού η υπ’ αριθμόν 38609 ΕΞ 2023 ΦΕΚ 1432/Β/1Ο.Ο3.2Ο23  ΚΥΑ ήταν υπεραναλυτική και σαφής.

Έπειτα λοιπόν από σχετική ερώτηση που έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος στο υπουργείο Οικονομικών η απάντηση που έλαβε ήταν πως απαγορεύονται τα γκαζέπο στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ανάκλιντρα (ξαπλώστρες). Αντιθέτως επιτρέπονται ομπρέλα με τραπεζάκι και 2 ξαπλώστρες.

Πιο αναλυτικά, σε απάντηση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Νάγιας Κόλλια, σε σχετική επιστολή του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου, την οποία κοινοποιεί και στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρονται τα εξής:

“Σε απάντηση της επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Στην με αριθμ. 38609 ΕΞ 2023 ΦΕΚ 1432/Β/1Ο.Ο3.2Ο23 Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών θεμάτων για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, και συγκεκριμένα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ» προβλέπεται ρητά ότι «Στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ανάκλιντρα (ξαπλώστρες), ως «σετ» νοείται ο συνδυασμός 1 ομπρέλα με τραπεζάκι και 2 ξαπλώστρες τοποθετημένες εκατέρωθεν του ιστού. Για τις ανάγκες των υπολογισμών προβλέπεται ότι ένα τέτοιο τυπικό σετ καταλαμβάνει κατ’ ελάχιστον επιφάνεια 5,0 τ.μ. (ξαπλώστρα+ομπρέλα-τραπεζάκι+ξαπλώστρα)».

Τα γκαζέπο εν τω μεταξύ κατακλύζουν τις παραλίες, όχι μόνο στη Νάξο αλλά παντού στην Ελλάδα και είναι απορίας άξιον πως έγινε αυτή η παρερμηνεία και γιατί δεν έγινε κανένας έλεγχος ώστε νωρίτερα να σταματήσει η χρήση τους και να μην κάνουν τζάμπα έξοδα οι επιχειρηματίες.

Τί θα συμβεί με τα γκαζέπο, άγνωστο, αν και στη χώρα μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα σε τέτοια ζητήματα. Πάντως άγνοια νόμου δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς, ούτε παρερμηνεία, καθώς αναγράφεται αναλυτικά στην ΚΥΑ από τι αποτελείται το επιτρεπόμενο είδος και ποιά τα χαρακτηριστικά του.

Εκσκαφέας δια πάσαν νόσον….

Ο εκσκαφέας φαίνεται να είναι το πιο αγαπημένο εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη Νάξο δε είναι περιζήτητο και χρησιμοποιείται ακριβώς εκεί που δεν θα έπρεπε.

“Επιχειρηματίας” λοιπόν αποφάσισε τον Απρίλη να πραγματοποιήσει εκβραχισμό στην παραλία της Πλάκας διαλύοντας τον βυθό προκειμένου αυτός να μετατραπεί σε αμμώδη και να είναι πιο φιλικός στους πελάτες του.

Γιατί; Γιατί μπορεί.

Μόλις χτες στη Μουτσούνα στο Αλμυρό Νερό άλλος εκσκαφέας έπιασε δουλειά γιατί κάποιος αποφάσισε χαλαρά, πως για να φτιαχτεί το οδόστρωμα που είχε καταρρεύσει από τις βροχές του χειμώνα, το υλικό πλήρωσης του κενού που δημιουργήθηκε έπρεπε να παρθεί απ’ τον βυθό! Αδιάφορη η καταστροφή που προκαλείται στον βυθό και η διάβρωση που θ’ ακολουθήσει της αφαίρεσης του υλικού στην ακτή. Ο χειριστής μάλιστα ερωτηθείς επικαλέστηκε πως είχε συνεννοηθεί με τον δήμαρχο!

Για το πρώτο περιστατικό έχει σχηματιστεί δικογραφία και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης, για το δευτερο έγιναν καταγγελίες και αναμένεται η εξέλιξη τους.

Ενας τρίτος εκσκαφέας έκανε την εμφάνισή του στο Βίντσι, την παραλία που βρίσκεται κάτω από την Πορτάρα, μέσα στη Χώρα της Νάξου προκειμένου να μαζέψει την άμμο που βγαίνει από τα απόνερα των ταχύπλοων και σκορπίζεται στις παρακείμενες επιχειρήσεις, αλλά και πιο κάτω από αυτές. Η περιοχή θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και όπως είχε παρατηρήσει κι ενας αναγνώστης είναι η μοναδική παραλία που δεν έχει ομπρέλες!

Για όλα υπάρχει η λύση του εκσκαφέα με άδεια, χωρίς άδεια σε προστατευόμενη ή άλλη περιοχή χωρίς καν να αναζητείται άλλη μη βλαπτική λύση και χωρίς να υπολογίζεται η καταστροφή που προκαλείται.

Πριν 2 χρόνια στο Πυργάκι σε προστατευόμενη περιοχή Natura στο έλος Ποταμίδες εκσκαφέας κοσκίνιζε την άμμο αφαιρώντας τα βότσαλα που τα σώριαζε στην άκρη, ενώ ταυτόχρονα εργαλείο του δήμου έστρωνε την παραλία.

Προσέφυγα προσωπικά σε κάθε αρμόδιο φορέα και στον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να γίνει τουλάχιστον αποκατάσταση, ενώ η απάντηση αρμόδιου αντιδημάρχου θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα η καταστροφική πρακτική που ακολουθείται με την λύση-πανάκεια του εκσκαφέα.

Στην Λαγκούνα πέρυσι δεν είχαμε εκσκαφέα αλλά την απαίτηση να στρατοπεδεύσουν τα αυτοκινούμενα των σέρφερς εντός του Καταφυγίου Άγρια Ζωής κάνοντας …κίνημα, συνεπικουρούμενοι από κάποιους ντόπιους που για φέτος προσέφυγαν στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ξανακάνουν το ίδιο μαζεύοντας υπογραφές από 40 Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να βρίσκονται με τα αυτοκινούμενά τους μέσα στο ΚΑΖ, ζητώντας μάλιστα και δρόμο εκεί που δεν υπάρχει. Η δημοτική αρχή πέρυσι, αντί να επιβάλλει το νόμο και να διαμαρτυρηθεί, βρήκε νομικό κενό εκεί που δεν υπάρχει.

Παράλληλα στην συγκεκριμένη περιοχή προσγειώνονται κατά καιρούς ελικόπτερα ενώ αυτό απαγορεύεται και κανείς δεν απαντά στις σχετικές καταγγελίες που γίνονται για το θέμα.

Γιατί; Γιατί μπορούν!

Το κεδρόδασος στο Αλυκό μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας ξεραίνεται. Ποιός από τους αρμόδιους ασχολείται με τη σωτηρία του;

Κανείς….έγινε κάτι μια χρονιά για την προστασία του, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Και είναι πολλά ακόμα που συμβαίνουν….

Γιατί μπορούν;

Γιατί όμως μπορούν όλοι οι παραπάνω να παρανομούν χωρίς φόβο, αλλά με πάθος αφού η νομοθεσία σε κάθε περίπτωση προβλέπει τα πάντα ή έστω τα σπουδαιότερα;

Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος που να επιβλέπει, να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα αν τηρείται η νομοθεσία, αν κακοποιείται το περιβάλλον και καταστρέφεται από λογής λογής δράσεις και έργα που γίνονται στις προστατευόμενες περιοχές.

Έχοντας την αίσθηση πως γίνομαι μονότονη καθώς η ασυδοσία και η ατιμωρησία καλά κρατεί, κυρίως όπου υπάρχει καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ή ευκολίας τύπου “ελα μωρέ, σιγά που θα μπλέκουμε με σχεδιασμό, μελέτες και άδειες τώρα, βάλε εκεί τη μπουλντόζα να τελειώνουμε, τι θα γίνει δηλαδή” θα πω μόνο αυτό, γιατί νιώθω πως επαναλαμβάνομαι διαρκώς, αφού η πηγή των προβλημάτων δεν στερεύει: “Όποιος δεν παινεύει το σπίτι του πέφτει και τον πλακώνει” λέει η παροιμία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν το φροντίζει όπως πρέπει προκειμένου να τον στεγάσει με ασφάλεια και να το παραδώσει στον επόμενο.

Εμείς το παινεύουμε το νησί μας-σπίτι μας και πολύ καλώς πράττουμε γιατί είναι υπέροχα μοναδικό για πάρα πολλούς λόγους που αφορούν από το φυσικό του περιβάλλον μέχρι τα χωριά, τα μνημεία του και τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα του.

Πρέπει όμως και να το φροντίσουμε με αγάπη και αυστηρότητα απέναντι σε όσους νομίζουν πως είναι τσιφλίκι τους και συμπεριφέρονται ως τσιφλικάδες.

Γιατί σ’ αυτό το νησί έχουμε όλοι λόγο.

Οι πολίτες οφείλουν να επαγρυπνούν, γιατί στους ενεργούς πολίτες επαφίεται η προστασία και η σωτηρία του κάθε τόπου από κάθε επιβουλή ή σφετερισμό ακόμα κι όταν αυτά ασκούνται έμμεσα -και χωρίς βία- βλάπτοντας τον τόπο και την ποιότητα ζωής τους. Άλλωστε αυτό αποτελεί και συνταγματική υποχρέωση όλων των πολιτών της χώρας και περιλαμβάνεται στην ακροτελεύτια διάταξή του, που σε μια πιο πλατιά ερμηνεία εναρμονίζεται με τους καιρούς που διανύουμε.

Γιατί πριν απ’ όλα τ’ αλλά, όλο αυτό που συμβαίνει είναι ζήτημα δημοκρατίας και επιβίωσης σ’ ένα περιβάλλον που βιασμένο από τον ανθρωπογενή παράγοντα εξαφανίζεται αφήνοντας μας χωρίς μέλλον.

Είναι λοιπόν το μέλλον που πρέπει να διεκδικήσουμε για μας και αυτούς που θα το ζήσουν: τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Δεν είναι νοσταλγία ή ρομαντισμός, είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται, γιατί πολύ απλά σε λίγο ο παράδεισος θα είναι μια κόλαση που δεν θα θέλει κανείς να επισκεφτεί με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής μας και την τοπική οικονομία.

Κι αυτό δεν γίνεται αυτόματα. Πρώτα χρειάζεται ν αλλάξουμε εμείς και η υπάρχουσα νοοτροπία από ληστρική να γίνει ήπια ώστε η βιωσιμότητα και η αειφορία να γίνουν ο χάρτης και η πυξίδα μας. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε.

Λύσεις υπάρχουν….δεν χρειάζεται να επαναφεύρουμε τον τροχό. Αλλά πρέπει να δουλέψουμε όλοι και να συνεργαστούμε για να πέτυχουμε ένα αποτέλεσμα. Για να προστατέψουμε το σπίτι μας, το νησί μας. Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε εδώ που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε κι ο τόπος μας να είναι ένας ζωντανός τόπος.

📸Πυργάκι Νάξου/Cyclades Open

Διαβάστε ακόμα:

Νάξος: Χλευάζουν τον κρατικό μηχανισμό οι επιτήδειοι της ξαπλώστρας/News247, Νίκος Γιαννόπουλος

Δείτε επίσης